U utorak, 4.veljače 2014. godine u Europskom domu održan je okrugli stol HSLS-a na temu „Prodaja ili restrukturiranje autocesta?“ Na okruglom stolu sudjelovali su Josip Budimir, gospodarski strateg HSLS-a, Aleksandar Čaklović, bivši ravnatelj Hrvatske uprave za ceste (današnji HAC), prof.dr.sc. Željko Marušić, Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestovnog sindikata i Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e i bivši pomoćnik ministra prometa.

Okruglom stolu nazočni su bili i Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, Krešimir Sever, predsjednik NHS, Damir Jakuš, predsjednik URSH te predstavnici Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i mnogi građani.

Svi sudionici Okruglog stola izjasnili su se protiv prodaje autocesta zvalo se to monetizacija ili koncesija jer kako je naglašeno davanje autocesta u koncesiju na 50 godina nije koncesija već prodaja. Stručnjaci su se usuglasili da su autoceste nacionalno javno dobro i građene su kao razvojni projekt Republike Hrvatske, a ne kao komercijalni.

Autoceste su građene da nas spajaju, a ne da nas razdvajaju te da povežu sva naseljena mjesta. Budući koncesionar ne bi o tome vodio računa. Svjesni da se dugovi za izgradnju autocesta moraju vratiti, sudionici Okruglog stola smatraju da za to postoji bolji način od davanja autocesta u koncesiju kako predlaže Vlada te su se izjasnili da možemo sami povećati efikasnost upravljanja autocestama, restrukturiranjem HAC-a i ARZ-a, promjenom sustava naplate uvođenjem vinjeta, preusmjeravanjem teretnog prometa na autoceste i reprogramiranjem kreditnih obveza. Ovim predloženim mjerama uštedilo bi se 500 milijuna kuna i stvorili bi se uvjeti za servisiranje kreditnih obveza.

Ukoliko Vlada ne odustane od davanja autocesta u koncesiju svi sudionici Okruglog stola izjasnili su se da će zajednički sudjelovati u prikupljanju potpisa za održavanjem referenduma protiv prodaja autocesta.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram