Saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić ocijenio je da pad telekomunikacijske mreže u utorak, kada je šest sati bilo onemogućena komunikacija s hitnim službama, pokazao zabrinjavajuću ranjivost društva i državnih institucija.

Tehnički kvar koji je prouzročio probleme u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge u utorak u trajanju dužem od šest sati onemogućio je građane Hrvatske da koriste temeljne državne servise od hitne medicinske pomoći, pomoći vatrogasaca, policije, gorske službe spašavanja, pomoć pri nesreći, traganju i spašavanju na moru do pomoći drugih komunalnih, inspekcijskih ili hitnih službi.

 Ovaj ispad telekomunikacijske mreže pokazao nam je zabrinjavajuću ranjivost društva te državnih institucija i otvorio cijeli niz sigurnosnih pitanja.

Neprihvatljivo je da otklanjanje kvara sustava traje više od šest sati pri čemu su bili ugroženi svi građani RH te je nanesena velika materijalna šteta državi kao i svim poslovnim subjektima u RH.

Ova situacija je svakako povod da država i HAKOM nađu drugačije načine usmjeravanja poziva žurnim službama, kao i da se preispita djelovanje i obaveze tele operatera po pitanju ulaganja u telekomunikacijske mreže i sigurnost istih.

HSLS od Hrvatskog telekoma i HAKOM-a očekuje odgovore dali je servisna podrška telekomunikacijskoj mreži odgovarajuće kapacitirana u RH s obzirom na njihovu brzinu reakcije te što su poduzeli da se ovo ne ponovi i postane sigurnosni problem.

Darko Klasić zastupnik HSLS pozivao je Vladu RH na hitnu izradu “plan B” odnosno alternativan način komunikacije koji bi se trebao aktivirati u ovakvim slučajevima kako ovakvi incidenti nebi postali prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram