HSLS će od 08. do 12. lipnja u 120 gradova organizirati peticiju, ali i edukativnu akciju pod nazivom “Sam plaćam, sam odlučujem”, kako bi upozorio na činjenicu da jedan veliki dio građana ostvaruje niže mirovine radi loše gospodarske i socijalne politike te neostvarenja jednog dijela ciljeva mirovinske reforme.

U Zagrebu se potpisi skupljaju na slijedećim lokacijama: Trg bana J.Jelačića, Okretište Črnomerec, Trešnjevački trg, Tržnica Utrina, Tržnica Dubrava, Sesvete,Trga D.Domjanića.

Reformom mirovinskog sustava od 1. siječnja 2002., kada je uvedeno obavezno i dobrovoljno mirovinsko osiguranje, osiguranici koji su imali od 40 do 50 godina pretežito temeljem državne kampanje odlučili osigurati i u II. stupu kako bi im pri odlasku u mirovinu one bile više. Ali, od 2008., kada je prije svega više od tisuću žena počelo odlaziti u prijevremenu starosnu mirovinu iz oba stupa, njihove mirovine su 25 posto niže od onih koji odlaze u mirovinu samo pod uvjetima iz I. stupa.

Procjene Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje su da ukoliko bi se nastavio sadašnji način uplaćivanja u II. mirovinski stup od pet posto i ako se ništa ne bi mijenjalo, umirovljenici koji bi u idućih dvadesetak godina išli u mirovinu imali bi po uvjetima II. mirovinskog stupa niže mirovine od onih koji bi odlazili po uvjetima I. mirovinskog stupa.

Stoga, kako bi spriječili “kažnjavanje” osiguranika iz II. stupa, prije svega onih starijih od 50 godina i onih koji će idućih godina ići u mirovinu, HSLS će tražiti od hrvatske vlade da se u razdoblju do godinu dana tim ljudima omogući pravo izbora po kojim će uvjetima ići u mirovinu – žele li ostati u II. stupu ili iz njega izaći, odnosno, ići u mirovinu po uvjetima iz I. stupa.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram