U ponedjeljak 3.rujna 2012. putovima do škola u našem Gradu Zagrebu krenut će tisuće učenika, onih „iskusnih“ i mnogih koji će po prvi puta krenuti u školu. Puni briga i nada,mladenački zaigrani, često neće biti svjesni rizika sudjelovanja u prometu. Mnogi će po prvi puta preuzeti odgovornost za osobnu sigurnost. Stoga vas poštovani sugrađani pozivamo da pojačamo osjećaj osobne odgovornosti i naše sudjelovanje u prometu prilagodimo novonastalom stanju. Pomognimo učenicima,budimo tolerantni, ispravljajmo njihove greške i ne dozvolimo da itko strada u našem Gradu. Učinimo sve da spriječimo ono što ionako ne želimo.

Potrudimo se da ostvarimo:

SIGURAN  PUT  U  ŠKOLU

  • GRADSKA UPRAVA, pronađite financijska sredstva i pokrenite sveobuhvatnu akciju na uspostavi sigurnih putova u školu provodeći sve potrebne mjere u interesu sigurnosti djece u prometu, reagirajući brzo  na zahtjeve i prijedloge građana, postavom potrebitih semafora , treptača , ograda i odgovarajućih nogostupa. Potaknite u suradnji s policijom i školama cijelovitu uspostavu školskih prometnih jedinica (dosad je uspostavljeno svega 20% školskih prometnih jedinica u Zagrebačkim osnovnim školama) te umjesto školaraca angažirajte roditelje ili sugrađane koje zbog učestalih prometnih prekršaja podlježu instituciji odrade društveno korisnog rad na odradu istog u školskim  prometnim jedinicama ispred gradskih škola u regulaciji i olakšavanju  prometovanju djece preko kritičnih prometnica.
  • POLICIJA, početkom rujna pojačajte preventivno-sigurnosne, po potrebi i represivne aktivnosti radi sigurnog sudjelovanja u prometu.
  • RODITELJI, pripremite vašu djecu za pravilno sudjelovanje u prometu. Pokažite im put i upozorite na moguće opasnosti, a načinom vožnje pokažite da brinete o vlastitoj i djeci u cijelom gradu. Inzistirajte na korištenju sigurnosnog pojasa i kod vožnje na kratkim relacijama,jer najviše djece stradava kao putnici u automobilima svojih roditelja.
  • VOZAČI, budite odgovorni, vozite poštujući propise, vozite predvidivo, uljudno i vješto, svjesni svoje odgovornosti, uvažavajući umanjenu sposobnost djece za procjenu opasnosti.

Puni vjere u odgovornost svih nas, svim učenicima želimo sretan početak  školske 2012/2013 godine. Djelujmo preventivno i izbjegnimo neželjene posljedice.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram