U riječima dobrodošlice na službenoj web stranici Grada Zagreba, gradonačelnik je napisao:“ već više od desetljeća borim se da izvrsnost,konkurentnost i sigurnost zavlada ovim prostorom“.

Nažalost, upravo na primjeru parka Ribnjak izostala je gradonačelnikova borba da sigurnost zavlada javnim prostorom odnosno javnim površinama.

Građani Zagreba imaju pravo na siguran i miran grad, imaju pravo na život u gradu bez nasilja i straha od kriminala. Gradonačelnikova je obveza i prioritet, ne izbor, da uvede više reda i sigurnosti u naše javne prostore.
Svojom nebrigom o sigurnosti parka Ribnjak, gradonačelnik je širom otvorio vrata asocijalnom i kriminalnom ponašanju pojedinaca i skupina u parku Ribnjak.

Incidenti koji se opetovano događaju u parku Ribnjak posljednjih 5 godina poput ubojstva (15. ožujak 2008. kada je ubijen osamnaestogodišnji Frane Despić),verbalnih napada na prolaznike, premlaćivanja prolaznika, masovnih tučnjava, remećenja mira i opijanja, napada na Češke i Danske turiste te zaključno, pronalaska mrtvog muškarca na klupi u parku 02. kolovoza, šalju snažan signal da je potrebna promjena odnosno da je potreban novi režim upravljanja i održavanja parka Ribnjak , koji mora sadržavati:

1. otvorenost parka Ribnjak od 07.00 – 22.00 sata,
2. nazočnost ovlaštenog zaštitara,
3. instaliranje video nadzora i njegovo povezivanje na Zagrebački Centar za video nadzor
pogrešno parkiranih vozila, zaštitu od grafita i javnu sigurnost,
4. postavljanje kvalitetne komunalne rasvjete,
5. dizajniranje pejzaža odnosno poboljšanje vidljivosti u parku ( otvaramo vidike a
smanjujemo ograničenja),
6. postavljanje zaštitnih rešetki duž cijele ograde parka (izgled i dizajn treba usuglasiti sa
strukom).

Upravo navedenim visokim standardima upravljanja i održavanja parka Ribnjak ohrabrit ćemo sugrađane na aktivno korištenje parka bez traumatičnih iskustava i stvorit ćemo osjećaj njihova zadovoljstva i sigurnosti.

Predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba
Alen Ostojić

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram