Mladi hrvatski liberali (mladi HSLS-a) Grada Zagreba prisiljeni su reagirati zbog katastrofalnog načina implementacije nove odluke o ujednačavanju sustava participacija u troškovima studija redovitih studenata viših godina. Svjedoci smo situacije gdje se nekoliko dana prije početka upisa studentima postavljaju novi uvjeti kako akademski tako i financijski za koje smatramo da su pretjerani i kako čine značajnu štetu mladima,  akademskoj zajednici i samim time budućnosti države.  Postoji nekoliko kategorija studenata, „stari studenti“, „prvi bolonjci“ i „novi bolonjci“ koje se reguliraju po posebnim pravilima zbog čega se ne može reći da postoji jednak način procjene troškova studiranja za sve studente istog fakulteta. Također, fakultetima je dan veliki prostor da na sebi adekvatan način prilagode mjere Sveučilišta i Vlade što rezultira velikim razlikama među studentima različitih fakulteta unutar istog sveučilišta.

Prema Ustavu RH obrazovanje svima treba biti jednako dostupno i svi trebaju biti jednaki te apeliramo na ministarstvo i Sveučilište da svakako naprave sve potrebno kako bi se ova ustavna kategorija i zadovoljila.

Moramo također reagirati na nove cijene ECTS bodova koje je Sveučilište predložilo. Smatramo kako bi predložene cijene rezultatirale elitiziranjem visokog obrazovanja te da bi onemogućilo dostupnost visokog obrazovanja širem sloju društva. Sve to u državi koja se promovira u Europi kao zemlja znanja! Veoma bitno je naglasiti kako nije predviđeno nikakvo podizanje razine kvalitete samog studiranja, nisu predviđena velika ulaganja niti omogućeni novi projekti fakulteta zbog kojih bi podizanje školarina imalo bilokakvo opravdanje. Odbijamo plaćati ovako visoku cijenu za studij koji se zbog raznih propusta i nedostataka često nalazi izvan liste od 700-1000 najboljih sveučilišta.

Prijedlog mladih HSLS-a je sljedeći:

  1. Zbog adekvatne i kvalitetne primjene donesenih mjera predlažemo odgađanje primjene istih do sljedeće akademske godine. Do tada će svi studenti znati što ih očekuje, moći će se pripremiti i akademski i financijski za nove obveze i moći će se osigurati jednaka primjena za sve studente bez obzira na godinu studija ili upisani fakultet.
  2. Smanjenje cijene ECTS boda za 20 kn. Time bi postojeće studente poštedili prevelikih finacijskih problema i  buduće ne bi značajno destimulirali u njihovim akademskim ambicijama.

Moramo naglasiti kako mladi HSLS-a pozdravljaju sustav koji se temelji na meritokraciji i kako se slažemo da uspješni studenti ne bi trebali plaćati studij dok studenti kojima ide nešto lošije moraju sudjelovati u svojem akademskom obrazovanju. Također smatramo da sve mjere iz ovog područja ne smiju imati za rezultat onemogućavanje školovanja širem sloju društva, kao i naplačivanje samog sadržaja bez obzira na kvalitetu.

U društvu u kojem se svakodnevno smanjuju plaće, otpuštaju radnici, zatvaraju poduzeća i raste porezi, mi jednostavno odbijamo opciju gdje se ta politika omalovažavanja čovjeka i građanina u svrhu saniranja proračuna proteže i na školovanje!

Poruka koju želimo poslati svim profesorima, dekanima i ministrima je: „ne režite granu na kojoj sjedite!“  Prestanite uništavati budućnost ove države i omogućite mladima da se adekvatno i pristojno obrazuju!

Boris Savić
predsjednik Mladih HSLS-a Grada Zagreba

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram