Iz tiska je izašla nova knjiga Alena Ostojića, “U raskoraku” – ogledi o urbanoj (ne)sigurnosti. Tekstovi objavljeni u knjizi predstavljaju autorov pokušaj da kao gradski zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštine Grada Zagreba u mandatu 2009.-2013., te na početku drugog mandata 2013.-2017., utječe na izgradnju urbane sigurnosti Zagreba.
U prvom dijelu knjige Ostojić kroz 23 kolumne piše o:
– Urbanoj (ne)sigurnosti Metropole u Gradskoj skupštini, Zagrebačka urbana (ne)sigurnost,Vijeće za prevenciju Grada Zagreba – fikus u Uredu gradonačelnika,Voajerizam ili amaterizam, Građani imaju pravo znati gdje ih se snima, Vijeće za građansku kontrolu video nadzora Grada Zagreba, Grafiti su problem zajednice, Zašto Beč može, a Zagreb neće?, U Zagrebu su stariji sugrađani ostavljeni kao „privlačna meta“ kriminalcima, Brinemo li dovoljno o sigurnosti djece na dječjim igralištima, Petarde nisu igračke za djecu, Ključ za sigurniji Zagreb, Koliko su sigurne Zagrebačke škole?,Zagrebu treba novi pristup sigurnosti u prometu, Zagreb grad biciklizma ili kradljivaca bicikala?,Gradonačelnik u svim gradskim četvrtima treba osnovati Centre za prevenciju kriminaliteta, Na kraju mandata, Tko vas promatra, Zašto Zagreb nema policajce na biciklu, Recimo STOP vandalističkim grafitima u zagrebu, Imaju li radnici gradskih ljekarni pravo na sigurnost?, Novi saziv Vijeća za prevenciju grada Zagreba – Bandićev pogodak u sridu i Treba nam zagrebačko gradsko redarstvo.
Kako bi izabranim političarima u gradovima i općinama pomogao u razvoju urbane sigurnosti njihovih zajednica, u drugom dijelu knjige Ostojić navodi izabrane dokumente Vijeća Europe o urbanoj sigurnosti:1. Rezolucija 99 (2000)1 protiv kriminala i urbane nesigurnosti u Europi: uloga lokalnih vlasti 2. Završna Dekleracija usvojena na Konferenciji o odnosu između fizičkog urbanog okoliša, te smanjenju i spriječavanju kriminala, Szczecin (Poljska), 19.-21. listopada 2000 3. Preporuka parlamentarne skupštine 1531 (2001)-Sigurnost i prevencije kriminaliteta u gradovima: uspostava Europskog opservatorija 4. Rezolucija 220 (2006) o urbanoj sigurnosti u Europi 5. Preporuka 197 (2006) o urbanoj sigurnosti u Europi 6. Rezolucija 269 (2008) Europska urbana povelja II, Manifest za novi urbanitet
Iznimno vrijedan dokument koji se nalazi u knjizi je izabrani dokumenti UN Habitata – Strateški plan za Sigurnije gradove 2008.-2013.
U trećem dijelu knjige, Ostojić donosi dokumente Grada Zagreba, koji potvrđuju da Zagreb počinje izgrađivati sustav urbane sigurnosti slijedom prethodno navedenih međunarodnih dokumenata. Među dokumentima se nalazi Strategija urbane sigurnosti Grada Zagreba za vremenski period 2014. – 2017.
Sastavni dio knjige je tzv.foto žurnal koji fotografijom Maria Ćužića prati područja o kijoma autor piše.
Recenzenti knjige su prof.dr.sc.Vlatko Cvrtila, doc.dr.sc.Valentina Kranželić i dr.sc. Krunoslav Borovec.

Naslovnica U RASKORAKU

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram