Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih sudionika u prometu, od početka ove godine ta se statistika na žalost, značajno pogoršala. U samom gradu Zagrebu poginulo je pet osoba,  jedan vozač i četiri pješaka. Gotovo u svim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok je nepropisna i neprilagođena brzina, a nerijetko i vožnja u alkoholiziranom stanju.

Zagrebački HSLS, kao i u slučajevima tragičnih prometnih nesreća u 2012. i 2014. godini, opetovano ističe da je svaka žrtva u prometnim nesrećama, uludo ugašen život. Smanjenje broja žrtava u prometu na ulicama mora biti u fokusu izabranih političara i nadležnih službi.

Da bi smo u tome uspjeli moraju se poduzimati inovativne,  učinkovite aktivnosti i iskoraci, kojima se sigurnost prometa može dodatno unaprijediti.

 Stoga, zagrebački HSLS  gradonačelniku Milanu Bandiću predlaže:

  1. Donošenje odluke da je Grad Zagreb – Grad  prijatelj pješaka,
  2. Potpišite UN Dječju deklaraciju za sigurnost na cestama #SaveKidsLives
  3. Reaktivirajte Savjet za sigurnost prometa na cestama u Gradu Zagrebu, kojeg ste osnovali 2002. godine i u njega imenujte najbolje od najboljih prometnih stručnjaka
  4. Prihvatite skandinavsku Viziju 0 – Nula smrtno stradalih i ozlijeđenih u prometu,
  5. Ustrojite registar prometnih nesreća u Gradu Zagrebu,
  6. Izradite Strategiju prometne sigurnosti Grada Zagreba 2016.-2020.
  7. Ustrojite registar svih opasnih tramvajskih i autobusnih stajališta u Gradu Zagrebu,
  8. Na mreži prometnica kojima se djeca svakodnevno kreću na putu do škole, pokrenite projekt  Sigurnih pravaca kretanja djece do škola. Sigurni pravci kretanja u svijetu se razvijaju kao međunarodni pokret koji teži kreiranju sigurnih i održivih vidova kretanja za djecu. Zagreb nema niti jedan siguran pravac kretanja djece do škola.
  9. Pokrenite pilot-projekt ZAGREBAČKOG PEDIBUSA. Pješački školski autobus ima za cilj da kod djece koja idu u niže razrede osnovne škole promiče ekološki prihvatljiva ponašanja, zdrav način života i jača samopoštovanje učenika. Zapravo radi se o poticanju šetnje na putu od kuće do škole, a sve uz pratnju volontera, nekog od roditelja i/ili djedova i baka, uz osiguranu stručnu pomoć grada.
  10. Kreirajte i na web stranici grada postavite ZONA 500 – Digitalna karta prometne sigurnosti oko svih osnovnih škola u Zagrebu. Jednim klikom na Internetu roditelji će moći vidjeti postojeću prometnu infrastrukturu oko škola. Također moći će dati prijedloge mjera za poboljšanje postojeće infrastrukture. U zoni 500 metara od školskih vrata roditelji bi mogli vidjeti i sve prometne prekršaje koji su se dogodili.

 

Djelujmo preventivno i čuvajmo  živote sugrađana!

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram