Nalazimo se u 2016. godini u kojoj obilježavamo 450. obljetnicu Sigetske bitke. Mnogo je bilo događanja u vezi s tom obljetnicom u Hrvatskoj i Mađarskoj, a ime koje se najviše spominje je Nikola Šubić Zrinski.

U povodu 450-te obljetnice bitke postavljena je spomen ploča u Čakovcu i Zrinu.

Pregledom svih mogućih primjera (nazivi ulica, trgova, ploča, spomen ploča, opera) ustanovili smo da se najviše spominje Nikola Šubić zrinski, iako ga neki povjesničari nazivaju Nikola Zrinski Sigetski, Nikola IV. Zrinski ili Nikola Zrinski stariji, smatramo da se u narodu udomaćilo ime Nikola Šubić Zrinski.

Radi nepotrebnog zbunjivanja hrvatskog naroda različitim nazivljem iste osobe, smatramo da Grad Zagreb nije trebao mijenjati ime Trga Nikole Šubić Zrinskog u Trg Nikole Zrinskog jer ga građani i dalje percipiraju kao Šubića Zrinskog, dok se isticanjem prezimena Šubić naglašavaju korijeni obitelji Zrinski iz starog hrvatskog roda Šubića.

Ujedno napominjemo da je ploča s promijenjenim nazivom postavljena 16. listopada 2014. godine nepotpuna jer se iz nje ne vidi da je Nikola (bio Šubić ili ne) rođen, nego je samo umro.

Zato predlažemo Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba da 450-tu obljetnicu iskoriste kao dobru prigodu za povrat starog imena Trga Nikole Šubića Zrinskog.

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram