Pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, među njima, više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja, a od toga je 175.000 djece. U Zagrebu je više od 200.000 redovnih pušača koji dnevno popuše najmanje 4.000.000 cigareta. Najviše opušaka nađe se na javnim površinama, uključujući dječja igrališta.

Na javnim površinama Grada Zagreba nalazi se više od 570 dječjih igrališta na kojima se dnevno igra 82.320 djece starosti do 10 godina života. Djeca postaju svjesna cigareta u ranoj dobi: troje od četvero djece postaju svjesna cigareta prije nego navrše pet godina, bez obzira puše li ili ne njihovi roditelji. Djeca su najviše izložena riziku da postanu pušači ako odrastaju u zajednicama u kojima je pušenje obrazac ponašanja. Zagrebački HSLS se zalaže za smanjenje prevalencije pušenja, a kao dio tog opredjeljenja predlažemo – dobrovoljni prestanak pušenja na i oko dječjih igrališta.

Zagrebački HSLS, u cilju smanjenja dječje izloženosti pasivnom pušenju u  srpnju i  kolovozu  mjesecu provodit će kampanju RECI NE PUŠENJU NA DJEČJIM IGRALIŠTIMA! U izravnoj komunikaciji s građanima pušenje želimo učiniti manje društveno prihvatljivim i djelovati na svijest građana o potrebi promjene neodgovornog ponašanja odraslih na dječjim igralištima. Dječja igrališta pripadaju djeci i trebala bi biti mjesta na kojima djeca uživaju u zdravoj fizičkoj aktivnosti.

Gradonačelniku Milanu Bandiću predlažemo:

  1. Prihvaćanje inicijative HSLS-a Grada Zagreba da se dječja igrališta na javnim površinama proglase oazama dobrovoljno oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka,
  2. Osmišljavanje kampanje u dječjim vrtićima i osnovnim školama u kojoj će djeca osmisliti znak i logo kampanje OAZA OSLOBOĐENA OD PUŠENJA – HVALA ŠTO NEPUŠITE NA NAŠEM  IGRALIŠTU. Znak koji pobijedi postaviti će se na ulaznim vratima svih 570 dječjih igrališta u Gradu Zagrebu.
  3. Sa svih dječjih igrališta potrebno je odmah ukloniti košarice za otpad koje imaju ugrađenu pepeljaru, a ostaviti samo košarice za otpad bez pepeljara,
  4. Izradu i javnosti dostupnog digitalnog registra i mobilne aplikacije „Zagrebačka dječja igrališta“ koja će roditeljima dati podatke o najbližem igralištu od njihova mjesta stanovanja, fotografije igrališta, pravila ponašanja na igralištu, opremljenost spravama za igru, vremenski intervali održavanja sprava, postojanju WC-a, mjerama sigurnosti, najbližoj bolnici i dr.

Na ovaj  način dječja igrališta diljem Zagreba učinit ćemo zdravijim i sigurnijim okruženjem za djecu.

Reci ne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram