Savjet za obrazovanje i znanost  GO HSLS-a Grada Zagreba ukazao je na nelogičnosti i nepravednost  u odluci Vlade RH o besplatnom studiranju redovitim studentima, čime se povećava  broj studenata koji u Hrvatskoj plaćaju studij, a povećava  se i ukupna masa sredstava koji će studenti uplatiti na račune fakulteta u Hrvatskoj! Takvu odluku mogao je predložiti samo ministar koji ni sekundu nije radio u resoru kojeg vodi. Naime, Odlukom je redovitim studentima proglasio samo one koji tijekom akademske godine prikupe od 55 do 60 ECTS bodova. Dakle, za ministra Jovanovića redoviti studenti su samo oni koji ostvare 92%-tni  uspjeh tijekom akademske godine, a svi ostali su neredoviti i loši koji za kaznu moraju plaćati participaciju školarine. Ovom odlukom se visoko obrazovanje, kao tradicionalnu europsku vrijednost, dovodi u teži položaj nego što je bio prije donošenja Odluke. Kao da nije dovoljno što je u posljednjih 20 godina “socijalna” Hrvatska svojim modelom “besplatnog” visokog obrazovanja pokazala puno više socijalnih anomalija i nepravdi, nego što to ima američki sustav u kojem je siromašnima i talentiranima visokoobrazovni sustav mnogo dostupniji unatoč činjenici da se studiranje plaća! Naime, prije 20 godina samo je 12% studenata plaćalo školovanje, dok danas participaciju školarine plaća preko 60% studenata, a sada će ih plaćati još više – usprkos činjenici da u polovici europskih zemalja školarine uopće ne postoje.

Postojeći sustav participacije u troškovima studija u kojem jedni plaćaju, a drugi ne plaćaju, nepravedan je, nesvrsishodan i neodrživ, jer su participacije školarina narušile načelo jednakog pristupa visokom obrazovanju svima i dovele u pitanje visoko obrazovanje kao javno dobro. Prema tome, ako je Vladi ostalo još malo socijaldemokracije u žilama, onda po hitnom postupku mora ukinuti spornu odluku, a besplatno visoko obrazovanje regulirati novim zakonskim rješenjima.

Da su  članovi Sabora i Vlade stručnjaci koji su faklutete završili sa 92% prosjekom položenih ispita, odnosno sa prosjekom položenih ispita od 4,5 do 5,0, gdje bi ovoj Hrvatskoj bio kraj.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram