U okviru nastavka HSLS-ove svakogodišnje proljetne inicijative Za više brige o dječjim igralištima Zagreba, predsjednik HSLS-a i gradski zastupnik Alen Ostojić uputio je opetovano otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću s ciljem podizanja razine sigurnosti na dječjim igralištima prije sezone igranja. Zagreb raspolaže sa 529 dječjih igrališta, rasprostranjenih diljem 17 gradskih četvrti. Treba reći i to da velik broj igrališta uopće ne zadovoljavaju EU standarde, prema kojima svaka sprava treba biti atestirana, propisano postavljena, a igrališta trebaju biti ograđena, čuvana i udaljena od prometnica. Ozljeđivanje djece na igralištima, dovodi značajan broj djece u zagrebačke hitne kirurške službe pa tako i dječju hitnu kiruršku službu Klinike za dječje bolesti, u Klaićevoj ulici. Iz Klinike ističu da se prosječno kroz dječju kiruršku službu svakog dana na pregled zaprimi i do desetak djece u dobi do 18 godina života, ozlijeđene na dječjim igralištima. U sezoni jačeg  intenziteta igranja na igralištima, koja uskoro započinje, kada se bilježi više lijepih i toplih dana, zadnjih godina, prosječan broj je veći od deset. Najčešći stradalnici na dječjim igralištima su djeca u dobi od 5 do 12 godina.  Kako  i nakon  prošlogodišnje intervencije od strane HSLS-a prema nadležnim službama Grada Zagreba, stanje sigurnosti dječjih igrališta nije bitno bolje a iz navedenih podataka možemo zaključiti  da se godišnje na dječjim igralištima našeg grada ozlijedi više od 3650 djece , smatramo da je to samo po sebi dovoljan alarm da se reorganizira postojeći sustav održavanja zagrebačkih dječjih igrališta i napravi snažan iskorak u prevenciji rizika i ozljeđivanja djece na dječjim igralištima. Na komponentu roditeljskog nadzora ne može se  utjecati, ali na organizacijsko-tehničku komponentu koja pretpostavlja cjelovito održavanje sprava za igru, može se utjecati pa samim time i smanjiti rizik ozljeđivanja djece, jer su upravo jedan od glavnih uzoraka ozljeda djece neispravnost sprava za igru. To pretpostavlja postojanje trulih dasaka, stršećih vijaka, nepravilno postavljenih sprava, ali i nedovoljno primjerenog čišćenja prostora igrališta od igala, razbijenih boca, šibica i upaljača, vrećica s ljepilom…

Zagrebački HSLS  daje nekoliko prijedloga, za koje smatramo da bi značajno doprinijeli smanjenju broja ozlijeđene djece na igralištima:

1. Izrada registra (aplikacije) svih dječjih igrališta koja se nalaze u nadležnosti Grada Zagreba. Igrališta treba kategorizirati prema njihovoj starosti (u pojedinim kvartovima imamo igrališta koja su izgrađena sredinom 60-tih godina prošlog stoljeća) i opremljenosti spravama za igru sukladno EU standardima ( kategorija prema atestiranim i ne atestiranim spravama). Registar zatim treba objaviti na interaktivnoj karti, na službenoj web stranici Grada Zagreba, kako bi uvijek bio dostupan roditeljima, ali i turistima. Obnova dječjih igrališta odvijala bi se jedino na temelju kategorije starosti dječjih igrališta.

2. Organizacija provođenja preventivnih pregleda i tehničko održavanje dječjih sprava za igranje sukladno EU standardima. Svakih šest mjeseci radila bi se analiza pregleda i davale preporuke za poboljšanje stanja.

3. Edukacija svih djelatnika gradskih službi za pravovremeno uočavanje tehničkih nepravilnosti na spravama za igru.

4. Ostvarivanje kvalitetnije sigurnosti dječjih igrališta putem instaliranja kamera koje bi bile priključene na Centar za video nadzor pogrešno parkiranih vozila, zaštitu od grafita i očuvanje javnog reda Grada Zagreba. Također, tamo gdje to pokaže procjena ugroženosti napravljena u suradnji s područnim policijskim postajama,osim kamera, nužno je postaviti kvalitetniju komunalnu rasvjetu i primjereno dizajniran okoliš.

Ostvarivanjem navedenih prijedloga u cijelosti bi u četverogodišnjem intervalu, ostvarili EU standarde, koji se odnose na sigurnost na dječjim igralištima. No, ono najvažnije, vratili bismo spokojnost roditelja, baki i djedova, da se njihova djeca i unuci, mogu bezbrižno igrati na zagrebačkim dječjim igralištima. Naša je odgovornost i zadaća, da na dječjim igralištima, imamo manje plača, a puno više dječjeg smijeha i veselja.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram