piše Darko Klasić

Problem mulja nije od jučer traje već 10 godina , koliko znamo  do sada je pročistača  proizveo preko pola mil. tona mulja koji nije zbrinut već je odlagan na mjestu nastanka.

Sredinom prošle godine tvrtke Kalun i Combo  dobile 50 milijuna kuna vrijedan posao, a mulj s pročistača su trebali voziti u Drniš i spaljivati . Nažalost   mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda umjesto na spaljivanju završio je  na međimurskim poljima.  Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da su navedene  tvrtke protuzakonito, bez dozvola, odložile  566 tona mulja.  Dodatno  Upravni sud im je poništio i dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom koja je uključivala i spaljivanje mulja i tako je opet mulj postao problem Grada Zagreba.

Od predstavnika izvršne vlasti grada Zagreba koji su trebali nadzirati provođenje ugovora , te informirati nas  o postupanju Zagreba po tome problemu  građani grada Zagreba do sada nisu dobili odgovore  iako je od nastanka problema prošlo i preko dva mjeseca. Iz neformalnih izjava pojedinih gradskih dužnosnika može se   doznati da Grad Zagreb ne namjerava  raskinuti ugovor s tvrtkama koje su aferu napravile, već  želi omogućiti da navedene tvrtke  ostanu u poslu bez novog natječaja.  Kako su navedene tvrtke ostale bez dozvole za gospodarenje otpada , gradska uprava je pronašla rješenje da  imenovane tvrtke uvedu u  posao  podizvođače s dozvolama.

Ne pogodujemo li gradska uprava tvrtkama koje su nas prevarile , umjesto da ih penaliziramo? Zastupa li gradska uprava interese grada ili privatnih tvrtki?

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram