HSLS je u Hrvatskom Saboru aktualizirao pitanje gospodarenja  šumom na području Medvednice te upozorio na velike štete koje su nastale uslijed  velikih prirodnih nepogoda zadnjih nekoliko godina  ali  i znatne štete šumi nanesene megalomanskim projektom Zagrebačke žičare.

Šumarija Zagreb već niz godina kadrovski i materijalno nije u mogućnosti kvalitetno obavljati zadaće sa kojom svrhom je osnovana, te  cijeli niz godina koperanti  i ugovorni subjekti upravljaju drvnom masom  bez učinkovitog nadzora .

Javni podaci inventura siječe i površina te koliko je posječeno i prodane drvene mase s obzirom na vrstu drveta (hrast,bukva,kesten , jela) te koliki su prihodi ostvareni nisu dostupni , jedino ono što mi kao građani svakodnevno vidimo su prazni i ogoljeli obronci Zagrebačke gore.

Da stanje na terenu ne prate službeni izvještaji je skoro i normalno u našoj državi jer nemamo uspostavljen učinkoviti nadzor kvota sječe šuma, gdje se slabo  nadzire količina odsječene drvene građe.  Hoće li koperant odsjeći 5000 ili 7000 kubika drvene građe , dali je posjećeno ono što je bilo nužno potrebno ili je šuma doslovno nekritički devastirana na trasi nove žičare često je prepušteno materijalnoj  koristi samih izvođača.

Šteta je sigurno vidljivo trajno napravljena , a za pravo stanje i obujam sječe nužno je usporediti izvještaje o Inventuri siječe i površine na Sljemenu za zadnjih 5. godina  kao i AR kod od 2010. do 2020. godine kako bi znali svi mi na čemu smo.

S obzirom da svake godine Šumarija Zagreb na uzgojne radove potroši 1,8 mil.kn mogli bi prema tako dobivenim  podacima planirati  kakvu ćemo šumu   u budućnosti ostaviti našoj djeci.

U  „Park šumama grada Zagreba“ koje obuhvaćaju  šumske predjele Zelengaj – Tuškanac, Jelenovac, Pantovčak, Vrhovec, Cmrok, Mallinov park, Remete, Grmoščica, Lisičina, Zamorski breg, Šestinski dol, Mirogoj – Črleni jarek, Remetski kamenjak – Remete, Dotršćina, Miroševečina, Dankovečina, Čulinečina, Oporovec, Novoselčina , šume oko ¨Grada mladih¨ zamjetna  je velika raširenost od bršljana kao nametnika koji  doprinosi skraćenju životnog vijeka šuma  a osnova gospodarenja Šumariji Zagreb  propisuje radove koje treba obaviti u razdoblju njenog važenja (2014.-2023.god.) što među ostalom obuhvaća od  pripreme staništa za prirodno pomlađivanje, popunjavanje , njega i čišćenje čuvanje šuma od biljnih bolesti i štetnika do radova na održavanju zelenih površina koje nisu obrasle šumskim drvećem, izradu pješačkih staza , biciklističkih i trim-staza , mostova, klupa, koševa za otpatke .  Nažalost  Šumarija Zagreb to ne provodi na zadovoljavajući način i  na odgovarajućoj razini te su i park šume Zagreba suočene sa propadanjem, te je HSLS zatražio hitbu intervenciju.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram