Zagrebački HSLS pohvaljuje represivni i preventivni rad zagrebačke policije naspram svih kaznenih djela. U I. polugodištu 2015. godine zabilježeno je 7.773 kaznenih djela. Brojka koja u odnosu na isto razdoblje prošle godine govori da je kriminalitet na području PU zagrebačke u padu za 2,8 posto, što je najmanji broj kaznenih djela u posljednjih desetak godina.
U prvih šest mjeseci 2015. na području PUZ-a prijavljeno je 257 teških krađa na drzak način, odnosno 46 kaznenih djela više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, što predstavlja porast za 17,8 posto.

Ovogodišnje ljetne izrazito tople dane u lipnju, srpnju pa i dijelom kolovoza, obilježile su drske krađe zlatnog nakita s vratova Zagrepčanki, ali i jednog Zagrepčanina. Drske krađe događale su se na zagrebačkim ulicama, u tramvaju i na tramvajskim okretištima, zajedničkim garažama, trgovima i haustorima zgrada. Načini izvršenja ovakvih kaznenih djela uglavnom su isti kao i prethodnih godina: Napadač (i ) žrtvi prilazi(e) s leđa, iznenada trga(ju ) nakit s vrata, riskirajući time teško ozljeđivanje svojih žrtava.

Nasrtljivci su naizgled tek “slučajni prolaznici” koji u određenom trenutku i prilici postaju drski otimači. Služe se prepadom kako bi žrtvu šokirali i pobjegli. Način izvršenja je iznenadan i neočekivan, u pravilu s izbjegavanjem izravnog sukoba sa žrtvom. Ovaj tipični urbani, gradski delikt uobičajeno se izvršava na javnim mjestima.

Analizirajući izvješća PU zagrebačke dostupna na www.zagrebacka.policija.hr vidljivo je:

1. U lipnju mjesecu 2015, zabilježeno je 26 drskih krađa zlatnih lančića na štetu Zagrepčanki. U 20 slučajeva napad se dogodio na ulici, jednom u tramvaju, zatim na okretištu tramvaja, tramvajskoj stanici, zajedničkoj garaži, haustoru zgrade i na trgu.
Najraniji napad dogodio se u 08:35 sati u tramvaju, u Aveniji Dubrovnik, a zatim u 09:15, 09:30, 10:00, 11:30,
11:50, 12:00, 12:40, 13:20, 14:30, 15:00, 15:20, 15:30, 15:45, 16:00, 16:10, 16:15, 17:00, 17:10, 17:30.
Najkasniji napad zabilježen je u 20:00 sati , a dogodio se na Jordanovcu u gradskoj četvrti Maksimir.
Po broju drskih krađa gradska četvrt Maksimir je najrizičnija. U njoj je zabilježeno šest slučajeva. Zatim slijede Trnje, Črnomerec, Trešnjevka, Novi Zagreb, Podsused Vrapče, Gornji Grad – Medvešćak.
Najmlađa žrtva imala je 18 godina, a najstarija 86 godina.
.
2 U srpnju mjesecu 2015, zabilježeno je 15 drskih krađa zlatnih lančića na zagrebačkim ulicama. Modus operandi je uvijek isti, nepoznati počinitelj s leđa prilazi ženama i s vrata im strgne zlatni nakit. Nakon toga trčeći se udaljuje s mjesta događaja.
Vrijeme počinjenja nema pravila. Najranija drska krađa zabilježena je u 9,50 sati a najkasnija u 21,10 sati.
Najveći broj drskih krađa lančića zabilježen je kao i u lipnju mjesecu, na području gradske četvrti Maksimir – četiri krađe. Zatim slijede Dubrave tri, Trnje tri, Trešnjevka tri, te Črnomerec, Gornji Grad Medveščak i Novi Zagreb sa jednom zabilježenom drskom krađom.
Najmlađa žrtva imala je 59 godina, a najstarija žrtva imala je 87 godina.

3. U kolovozu mjesecu 2015., do 23-ga, zabilježeno je 5 drskih krađa zlatnih lančića. Četiri krađe dogodile su se na ulici, jedna u haustoru stambene zgrade. Najraniji napad zabilježen je u 12,00 sati, dok je najkasniji zabilježen u 21.40 sati. Najmlađa žrtva imala je 45 godina, a najstarija 76 godina. Bilježi se i napad na 75-godišnjaka.
Na području gradske četvrti Trnje zabilježena su tri napada, te u Maksimiru i Dubravi po jedan.

4. TOP 3 NAJRIZIČNIJE ČETVRTI: 1. Maksimir 11 napada, Trnje 7 napada, Dubrava 4 napada,

5. Analiza ruši stereotip da su žrtve drskih krađa uglavnom ženske osobe starije životne dobi i da se napadi događaju u večernjim satima.
Policijske analize pokazuju da su počinitelji najčešće maloljetnici i/ili ovisnici o drogama koji otete predmete (zlatnina i druge vrijednosti) ilegalno prodaju na crnom tržištu po znatno nižoj cijeni ili ih prodaju u trgovinama za otkup zlata.

Zbog konteksta u kojemu se događaju, ulične drske krađe u javnosti predstavljaju značajan izvor straha od kriminala jer se žrtva naglo suočava s prijetnjom, gubitkom samokontrole i invazijom na osobni životni prostor.

S ciljem podizanja razine urbane sigurnosti zagrebački HSLS nadležnim institucijama i sugrađanima predlaže :

1. Grad Zagreb i PU zagrebačka u partnerskom odnosu, još ovo ljeto trebaju pokrenuti pilot-projekt Policijskih biciklističkih ophodnji na zagrebačkim ulicama,
2. Vijeća za prevenciju kriminaliteta u vijećima gradskih četvrti u partnerstvu s nadležnim policijskim postajama i asocijacijama civilnog društva u području sigurnosti, trebaju preuzeti proaktivnije djelovanje u osmišljavanju i provedbi programa prevencije kriminaliteta poput: Susjedstva gledaju, edukacije građana o samozaštitnom ponašanju, tribine o sigurnosti i sl, provođenje ciljanih kampanja naspram sigurnosnih problema i rizika koji se pojavljuju u kvartovima (drske krađe na ulicama, prijevare starijih sugrađana, džepne krađe u javnom prijevozu, provale u automobile, krađe bicikala i dr.),
3. Gradska uprava i nadležne podružnice Zagrebačkog holdinga trebale bi provesti reviziju kvalitete komunalne rasvjete i uređenosti javnih površina na svim javnim i zelenim površinama, na kojima su se dogodile drske krađe zlatnih lančića
4. Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba svim žrtvama kaznenih djela koja su se dogodila na javnim površinama Grada Zagreba trebao bi omogući besplatnu psihološku i svu drugu stručnu pomoć,
5. Kako uz sve mjere opreza može doći do ne željnog događaja, sugrađanima skrećemo pozornost na nužnost samozaštitnog ponašanja .

 

 

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram