Ideja obilježavanja Međunarodnog dana žena inicirana je prvi puta početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta žena u tekstilnoj industriji. Međunarodni dan žena  obilježava se 8. ožujka svake godine na način da se toga dana  slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola u njihovim sredinama. Od  1975.godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

U ozračju Međunarodnog dana žena Liberalke promišljaju njihovu ulogu i položaj u hrvatskom društvu. Borba žena traje i danas jer i danas se žene u Hrvatskoj moraju boriti za svoja prava u ekonomskom smislu kako bi im plaće bile jednake plaćama muškaraca za isto radno mjesto, političkom kako bi se normalnim zalaganjem i slijedom mogle naći na izbornim listama političkih stranaka te društvenom,  posebno u dijelu brige o djeci.

Posebna je specifičnost uloge žene i majke  u Hrvatskoj danas obzirom na trenutne emigracije velikog broja mladih obrazovanih ljudi iz zemlje. Manjak psihološke i ekonomske podrške ostavljenim majkama ali i očevima  čija djeca zbog specifične ekonomske situacije odlaze iz Hrvatske ali i manjak  specifičnih društvenih i političkih programa kako bi se taj negativni trend zaustavio već se zamjećuje u društvu. Navedena problematika na žalost  nije prioritet u političkom smislu iako se trend iseljavanja ne smanjuje, a što će imati dugoročne  implikacije na buduće funkcioniranje društva u cjelini. Nastavno na navedeno potpuno je bespotrebna kurikularna reforma ako nema đaka u školama, a trend koji je zatvorio cca 70 škola na žalost se nastavlja.

S  druge strane negativna selekcija kadrova i činjenica da su osobe bez adekvatne stručne spreme ili sa lažnim diplomama na pozicijama, doveo je Hrvatsku  u situaciju da se zbog takvih osoba bojimo podržati ljude koji se svojim znanjima ističu.

Proteklih dana posebno nas je dotakla priča o obiteljskom nasilju na otoku Pagu. Raspravljalo se danima o tome tko je kriv i zašto je došlo do takve nesreće ali smo i doznali da je na prekršajnom sudu u Zagrebu gotovo cca 350 predmeta obiteljskog nasilja otišlo u zastaru zbog neažurnog rada sudaca.

I da rezimiramo bez krucijalnih reformi  ali i mjenjanja svakog člana društva ponaosobno u smislu da svatko treba stajati iza onog što i kako radi  bilo muškarac ili žena nećemo ići naprijed, a niti ćemo uhvatiti korak sa društvima koja potiču izvrsnost. Na ženama je da takve promjene odlučno traže.

Liberalke grada Zagreba svim ženama žele prekrasan  Dan žena i neka  toga dana učine nešto samo za sebe te da u svakom trenutku imaju na umu da su najvrijednije pripadnice našeg društva.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram