Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Zagreba Tomislav Tomašević nas je izvijestio o sveukupnom dugu Zagreba “Od ukupnog konsolidiranog duga, 4,9 mlrd kn je dug Zagrebačkog holdinga prema financijskim institucijama i državi, 2,4 mlrd kn je dug Grada Zagreba i 0,9 mlrd kn je dug ZET-a”, dodao je da je iznenađen te najavio moguće poskupljenje režija Zagrepčanima.

Zar bi mi sada trebali plakati nad dugom Zagreba i očajavat, a naplatu duga prebaciti opet starim  modelom na leđa građana povećanjem režija?

O dugovima grada Zagreba znalo se već prošle godine u rujnu kada je kreditni rejting Zagreba Agencija Standard & Poor’s (S&P), snizio iz „BB“ u „BB-„. O dugu Zagreba  se sve znalo i prije izbora, a Možemo ili su nesposobni ili su lagali građane u predizbornoj kampanji, jer već tada od ekonomskih analitičara bilo je upozorenja  da je direktni i indirektni dug Zagreba i Zagrebačkog holdinga sigurno veći od 10 milijardi kuna.

Kako bi olakšali Tomislavu Tomaševiću rješenje sa dugovanjem holdinga i grada, HSLS predlaže sljedeće poslovne poteze koje Zagreb mora učiniti kako bi konsolidirao financije prije bilo kakvog povećanja režija Zagrepčanima:

  • – Proteklih je godina puno ljudi zaposleno u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu i puno se troši na njihove plaće. To je i glavni izvor nestabilnosti u gradskim financijama i to je mjesto gdje prvo treba grad probati uštediti. Državni ured za reviziju upozorio na velik broj posebno sklopljenih ugovora o djelu u Gradu Zagrebu, u vrlo velikom iznosu od 15.6 milijuna kuna, i to za poslove koje bi trebali obavljati gradski službenici i namještenici u sklopu svog redovnog posla, a ne vanjski izvršitelji. Prema podacima Instituta za javne financije, izdaci za zaposlene u Gradu Zagrebu, u čemu su najveća stavka plaće, u ovoj su godini planirani u ukupnom iznosu od 4.8 milijardi kuna, što predstavlja čak 38 posto ukupnih rashoda.
  • – Grad ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja. Revizija je našla milijardu i pol kuna nenaplaćenih potraživanja i to ne prema građanima, nego prema tvrtkama s kojima Grad surađuje.
  • – Iako grad ima velik dug, ima i ogromnu imovinu koja nije u funkciji. Ipak, kako ima stabilne prihode i velik fiskalni kapacitet, financijski je prilično jak i ne bi trebao imati problema kod financiranja duga". Zato je potrebna hitna prodaja mrtve gradske imovine a ne filozofiranje i beskrajne rasprave .

To je ono što od gradonačelnika HSLS očekuje ako hoće riješiti financijske dubioze grada , a ne nova zaduživanja i povećanje režija Zagrepčanima. Tomašević nema pravo, uz prirez od 18%, ogromnu neiskorištenu nefinancijsku imovinu i tromu, zastarjelu i nabujalu birokraciju rješavati nagomilane probleme dizanjem troškova života građanima Zagreba. U suprotnom, ako se ovakva loša politika Grada Zagreba nastavi, Zagrebu bi se u idućim godinama mogao dogoditi odljev stanovništva u okolne gradove koji uopće nemaju prirez, s prihvatljivim troškovima života kao što su Samobor, Sveta Nedjelja i, naravno, Bjelovar, istaknuli su na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom saboru predsjednik HSLS-a Dario Hrebak i predsjednik HSLS Grada Zagreba Darko Klasić.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram