U Saboru Republike Hrvatske predstavljen je zakon o zaštiti od zaraznih bolesti , pri čemu je saborski zastupnik Darko Klasić u ime kluba HSLS-Reformista iznio osvrt na  predloženi zakon koji prenosimo u cijelosti:

Danas, kada raspravljamo o ovom zakonu, i sutra kad ćemo o njemu glasati u ovom visokom domu, prisjetimo se crnog broja od 11.383 preminulih naših sugrađana od COVID-19; broja unutar kojeg zasigurno svatko od nas zna nekoga iz svojeg okruženja. Današnji brojevi oboljelih i preminulih, iako povoljniji nego proteklih tjedana, i dalje su visoki te, unatoč tom smanjenju, bolnice i dalje ne osjećaju veliko olakšanje jer je u ovom trenutku hospitaliziranih čak 2 412, od čega je na respiratoru 320 pacijenata. Od 15. travnja 2020. do 8. prosinca 2021. zdravstvene ustanove koje dostavljaju podatke o hospitaliziranim pacijentima oboljelima od Covid-a prijavile su ukupno 57.233 hospitalizacije. Prosječno trajanje hospitalizacije trajalo je 11,8 dana. Uz ogromne financijske gubitke koje je ova epidemija uzrokovala gospodarstvu, devastirala je znatno resurse hrvatskog zdravstva. Samo troškovi zdravstva zbog pandemije COVID-19 na dan 19. listopada 2021. iznosili su 3.880.714.511 kn, od toga  je na testiranje utrošeno 1.178.184.598 kn, a na cjepivo 527.009.675 kn.

Ako tomu pridodamo troškove pandemije do današnjeg dana, za pretpostaviti je da taj iznos prelazi više od 4 milijarde kuna. Za usporedbu o kakvoj se veličini sredstava radi, mogao bih navesti da bi u tom iznosu bili obuhvaćeni skoro svi amandmani koji su podneseni na jučerašnjom izglasavanju proračuna ili cijeli jedan proračun ministarstva obrane prije rebalansa.

Ovim zakonskim prijedlogom definiraju se javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera  iz  ovog  Zakona  te  odgovorne  osobe  u  javnopravnim  tijelima.  S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a s ciljem što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja bolesti COVID-19, predlaže se nova sigurnosna mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, i to sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore. Cilj mjere je sprečavanje daljnjeg  širenje zarazne bolesti.

Ovakva mjera ima potporu svih relevantnih i stručnih strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj među čijim su članovima zastupljene skoro sve političke opcije.  Nova ugroza od omikrona, novog soja koronavirusa, koji se zasad pokazao zaraznijim od delte, potaknula je Svjetsku zdravstvenu organizaciju na aktualizaciju osnovnih epidemioloških mjera kako bi se usporilo širenje infekcije, među ostalim, preporukama koje se odnose na cijepljenje i booster dozom, prozračivanja i držanja distance, nošenje maski u zatvorenim prostorima, što postaje imperativ ako želimo nastaviti funkcionirati kao društvo.

Upravo javna komunikacija i nas političara treba biti odgovorna i utemeljena na znanstvenim dokazima jer, osim odgovornosti za svoje i zdravlje svoje obitelji, naši javni istupi trebali bi biti odgovorni prema sugrađanima, kojima trebamo slati poruke utemeljene na činjenicama jer su zbunjeni, često kontradiktornim informacijama, a koje prvenstveno dolaze od ljudi izvan zdravstvene struke.

Već mjesecima u javnom prostoru prisutna je komunikacija koja je, u najmanju ruku, kontradiktorna, banalizira opasnost od COVID-a, dovodi do dodatne zbunjenosti naših građana, a samim time nanosi izravnu štetu Hrvatskoj u borbi s pandemijom.

Građani koji su se cijepili često su na takvim mrežama etiketirani kao vakseri, ovce ili poslušnici.

Ti isti građani nisu se cijepili jer su poslušnici, cijepili su se jer vjeruju u struku epidemiologa, liječnika te pokazuju visoku odgovornost i osjećaj obaveze prema društvu u kojem žive. Ti isti građani nisu na ulicama, prosvjedima zbog tobožnjeg ugrožavanja njihovih sloboda , kao što nisu ni zdravstveni radnici koji već skoro dvije godine rade požrtvovno u tišini na covid-odjelima i bore se za živote oboljelih i antivaksera i vaksera.

A kakve veze, uostalom, ima ideal slobode s cijepljenjem?

Nešto se opako pobrkalo, a iza tih promašenih zahtjeva za slobodu krije se stotinu drugih razloga i nezadovoljstava, ali njihova adresa nipošto ne mogu biti mjere kojima se štite životi svih građana, pa i onih najranjivijih.  Mogućnost infekcije covidom kao i težina same bolesti povezani su s osobnim komorbiditetom, od čega najčešće i ovise same posljedice bolesti. Zato je ključna osobna odgovornost. Mi kao liberali branimo pravo svakog hrvatskog građanina na osobni izbor hoće li se cijepiti ili neće, ali i branimo etička načela osobne slobode. Naime, danas se često sloboda shvaća isključivo negativno – kao sloboda od svih obveza prema drugim ljudima i zajednici. Ali osobna sloboda, kao pozitivna sloboda, podrazumijeva slobodu odabira suživota, koji je nemoguć ako se slobode svakog pojedinca ne ograniče, i to u što više jednakoj  mjeri nužnoj za suživot. Ako negativnu slobodu utvrdimo kao najviši oblik, i osobna sloboda i pojedinci svest će se na najniži zamislivi oblik te će izgubiti svoju bit. Prema tome, nismo osobno slobodni ako nemamo ograničenja, jer njih će uvijek biti dok živimo u zajednici s drugima, nego smo osobno slobodni ako ograničenja prihvaćamo na temelju osobna odgovornosti za svoje postupke i posljedice za sebe, svoje bližnje, susjede, kvart, grad, državu… Biti slobodan znači, dakle, biti odgovoran. To je moralna dimenzija slobode i nemojmo ju degradirati i zapostavljati na temelju niskih, instrumentalističkih motiva, pobuda i osjećaja!

Zdravstvo je nadstranačka tema i javni sustav je od vitalnog interesa za građane i  nemojmo od toga raditi politikanstvo i dodatno zbunjivati i ovako zbunjene građane.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram