Na dan 28. siječnja – Dan privatnosti, zagrebački HSLS želi poslati jasnu poruku  da svaki snimak fizičke osobe učinjen kamerom, koji sadrži obilježja i informacije na temelju kojih se osoba može identificirati, zapravo predstavlja osobni podatak. Stoga pravo gradonačelnika Milana Bandića da razvija i širi zagrebački Parking video nadzor, ne može i ne smije biti jače od prava građana na zaštitu privatnosti i prava da promatraju one koji promatraju njih!

Model kako Grad Zagreb razvija sustav Parking video nadzora navodi na zaključak da on gradskoj upravi isključivo služi u svrhu nadzora prometa u mirovanju, a ne i da proaktivno podiže razinu komunalnog reda i prevencije kriminaliteta.

Naspram gotovo 600.000 evidentiranih vozača i 400.000 automobila u Zagrebu, sustav Parking video nadzora sa 75 kamera u 2012. godini narastao je na 414 kamera raspoređenih na 138 lokacija krajem prosinca 2016. U tom periodu putem Parking video nadzora gradska uprava izdala je 100.000 prometnih kazni i uprihodila više od 25  milijuna kuna.

Kako sustav Parking video nadzora nikada neće riješiti gorući zagrebački problem – nedostatak parkirališnih mjesta, od gradonačelnika Milana Bandića tražimo:

  1. Građanima predočiti sveobuhvatne pisane politike rada sustava parking video nadzora,
  2. Građanima predočiti tehničke, kadrovske i organizacijske mjere zaštite snimki parking video nadzora,
  3. Osigurati građanima pravo na pristup snimkama,
  4. Educirati operatere Parking video nadzornog sustava i obvezati ih na zaštitu privatnosti,
  5. Obavljati periodične procjene potrebe za parking video nadzorom,
  6. Reorganizirati Parking video nadzor u Video nadzor prometa u mirovanju i sigurnost javnih površina, uz obvezno ostvarivanje sposobnosti odgovora redarstva na detektirane i dojavljene komunalna i druga protupravna ponašanja,
  7. Osnivanje Vijeća za građansku kontrolu video nadzora Grada Zagreba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram