Iako pčele u Gradu Zagrebu žive stoljećima, Odlukom o komunalnom redu Grada Zagreba i gradonačelnikovom Naredbom o određivanju područja Grada Zagreba na kojima se dopušta držanje domaćih životinja, držanje pčela u gradu je zabranjeno i kažnjivo.

Zahvaljujući zagrebačkim cvjetnjacima, urbanim vrtovima, voćnjacima, park šumama i ostaloj flori, pčela je u gradu iz godine u godinu sve više. Vrijedna zagrebačka pčelarska zajednica okupljena oko Udruge „Pčelinjak“ ističe da se radi o izvrsnim, vitalnim, mirnim i vrlo medonosnim pčelama, koje svako jutro „umivaju“ naš grad. To su činjenice na koje trebamo biti ponosni jer su pčele snažan ekološki indikator i izuzetno su osjetljive na svaki vid onečišćenja.

Uzgoj pčela u svjetskim i europskim metropolama nije nova niti neobična ideja. Urbano pčelarenje danas podržavaju New York, Tokio, Kopenhagen, Berlin, London, Pariz, Beč, Ljubljana. Čitav niz javnih institucija u tim metropolama poput opera, katedrala, hotela, muzeja, galerija, parlamenta, gradskih vijećnica, imaju  pčelinjake i svoj brendirani med.

Urbano pčelarstvo ima velike mogućnosti samozapošljavanja ali i snažan gospodarski i turistički potencijal.

Kako Zagreb teži biti zeleni i zdrav grad, a zelenog i zdravog grada nema bez pčela, gradonačelniku Milanu Bandiću predlažemo:

1. Da se izmijene i dopune  sve gradske odluke na način da se dopusti držanje i uzgoj pčela u specifičnim gradskim uvjetima,

2. Da nadležni gradski uredi za poljoprivredu i zaštitu okoliša u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem i pčelarskom zajednicom pokrenu projekt urbanog pčelarstvo pod definiranim uvjetima broja i lokacija pčelinjaka (ne više od 200-300 košnica). Postavimo pčelinjake i na krovovima institucija poput gradske uprave, Muzeja za suvremenu umjetnost, KD Vatroslav Lisinski, ali i u Botaničkom vrtu, Park šumi Ureda predsjednice RH, Park šumi Jelenovac….

3. Da se u suradnji sa pčelarskom zajednicom osmisli projekt prezentacije kvalitetnog suživota sa pčelama odnosno provedba edukacije i informiranja građana Zagreba o koristi koju im gradske pčele pružaju kao i o načinu njihova života i ponašanja,

4. Da se u suradnji gradskog ureda za zdravstvo, gradskog ureda za obrazovanje i pčelarske zajednice, osmisli i pokrene projekt  „Medni doručak“ u zagrebačkim dječjim vrtićima i osnovnim školama,

5. Da se  pokrene realizacija projekta „Muzej pčelarstva“.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram