Problem gospodarenja otpadom u Zagrebu nije nastao jučer ili uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, postoji niz zakonskih i podzakonskih propisa te smjernica koje su usvojili institucije Europske unije, Ministarstvo zaštite okoliša i dosadašnja gradska uprava, a kojima se utvrđuje postupanje i gospodarenje otpadom.

Očekivali smo dolaskom nove gradske uprave uklanjanje političke kontrole i transparentan način upravljanja gradom, osobito u područjima od strateške važnosti za građane Zagreba, među kojima je i  gospodarenje otpadom. Zbog toga nam je neshvatljiva odluka gradonačelnika Tomislava Tomaševića o osnivanju i imenovanju Radne skupine za provedbu sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu, koja je stranački obojena, a na njezino čelo imenovana je osoba koja je izrazito kompromitirana s obzirom na njezin dosadašnji rad u svojstvu bliske suradnice Milana Bandića.

Ta odluka u suprotnosti je i sa stavovima i zahtjevima koje smo kao opozicijske stranke, uključujući stranku Možemo, zastupali tijekom prošlog saziva Skupštine Grada Zagreba. Naime, na njezinoj 5. sjednici, održanoj 20. studenoga 2017., usvojen je prijedlog opozicijskih stranaka da se u stručna povjerenstva uključe predstavnici svih klubova zastupnika Gradske skupštine te 5 predstavnika ostalih dionika i zainteresirane javnosti koje odrede klubovi zastupnika Gradske skupštine. Prijedlog je usvojen glasovima svih zastupnika Skupštine grada Zagreba, osim zastupnika Stranke rada i solidarnosti 365 Milan Bandić, te je, kao takav, postao sastavni dio Zaključka o nužnim aktivnostima Grada Zagreba povezanima s uspostavom sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba u skladu s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom. Nažalost, Milan Bandić bojkotirao je taj zaključak sve ove godine, također uz potporu novoimenovane predsjednice Tomaševićeve radne skupine za provedbu sustava gospodarenja otpada u Zagrebu.

Gradonačelniče, 2017. borili ste se protiv ovoga što danas radite. Tada s nama, kao opozicijom, protiv Bandića i njegovih ljudi, a danas ste s Bandićevim ljudima protiv građana Zagreba? Čemu to?

Stoga pozivamo gradonačelnika Tomislava Tomaševića da u svrhu transparentnog upravljanja gradom Zagrebom provede doneseni zaključak iz 2017., umjesto da ponavlja obrazac upravljanja Milana Bandića.

Gradonačelniče, da su građani htjeli nastavak iste politike, glasovali bi za gđu Pavičić Vukičević, g. Lovrića itd. Govorili ste da ste istinska promjena. Što se u međuvremenu dogodilo? Zagreb vapi za raskidom s starom politikom gušenja Zagrepčanki i Zagrepčana, držanja grada svojim taocem! Sve manje od toga HSLS grada Zagreba smatrat će nastavkom licemjerne politike kakva je vođena posljednjih 20 godina u Gradu Zagrebu.

Pozdravljamo što se gradonačelnik distancirao od svojih koalicijskih partnera iz Nove Ljevice i  potpredsjednice Skupštine grada Zagreba Ivane Kekin u vezi njene izjave o tkz. Bobanovom muralu, jer čin Zvone Bobana bio je simbol građanskog bunta protiv jugoslavenske režimske milicije i tada simbol otpora nenaoružane Hrvatske protiv politike Slobodana Miloševića.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram