Zagrebački HSLS održao je konferenciju za medije na temu ‘netransparentnosti grada Zagreba u sanaciji odlagališta Savica – Šanci’ kao i  o aktualnom stanju nakon godinu dana političke trgovine u Gradu Zagrebu.

Na konferenciji je govorio Darko Klasić, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba i podpredsjednik HSLS-a Zagreba.

Podpredsjednik zagrebačkih liberala podsjetio je na medijske napise i televizijske emisije na ovu temu te kako postoje dokumentirana priznanja vlasnika i radnika ilegalnog odlagališta kako se odlaganje otpada na tom mjestu naplaćuje. Napomenuo je i kako su zagrebački vatrogasci samo prošle godine intervenirali čak 14 puta u gašenju požara na ilegalnim odlagalištima na Savici.

“Grad je tek nakon dva mjeseca ponudio odgovore koji više ignoriraju pitanja nego što nude odgovore. De facto je grad odgovornost prebacio na Javnu ustanovu Maksimir perući ruke od problema. Javna ustanova Maksimir je na naš zahtjev sredinom listopada dostavila odgovor iz kojih je razvidno da je zbog nedostatka sredstava i operative za pomoć tražila Grad Zagreb i Zagrebački holding. Javna ustanova Maksimir osigurala je 200 tisuća kuna za uklanjanje cca 180 tona otpada , a ostatak financijskih troškova preuzeo je grad Zagreb”.

Zagrebački zastupnik tako je došao do nevjerojatne cijene od šest milijuna kuna koju je platio Grad Zagreb kako bi sanirao ilegalno odlagalište Savica-Šanci.

“Ako vidimo da je za cjelokupnu trodnevnu vježbu oružanih snaga u trajanju od tri dana , gdje je testirana borbena spremnost
cjelokupne Hrvatske vojske potrošeno 8 milijuna kuna , zabrinjavajuće je da Zagreb kao i odgovarajuće institucije ne poduzimaju ništa s obzirom na veličinu štete koja je pričinjena Zagrebčanima”, rekao je Klasić i dodao kako postoje informacije da su oni koji su uzrokovali problem ilegalnog odlagališta, a koji su živjeli u ilegalnim nastambama na samom odlagalištu i pokraj njega te nanijeli imovinsku štetu građanima Zagreba naposljetku stambeno zbrinuti od strane grada.

“U Katastru su i ti objekti zavedeni i dodjeljeni su im kućni brojevi. Pozivamo grad Zagreb da ozbiljno reagira i zaštiti interes svojih građana”, rekao je Klasić naglašavajući kako je potrebno primjereno kazniti odgovorne, a ne nagrađivati ih.

Zagrebački skupštinski vijećnik dotaknuo se i političke trgovine s kojom su formirane nove većine u Vijećima gradskih četvrti, mjesnih odbora i Gradske skupštine, a koje nisu bili posljedica ostvarenih rezultata izbora.

“To i nije neka novost, međutim u posljednjih godinu dana stanje se još značajnije promijenilo i to nažalost na štetu građana Zagreba. Gradonačelnik nakon izglasavanja ‘lex šerifa’ ima neograničene moć u kadroviranju u gradskoj upravi i holdingu te je tako stvorio politički kokošinjac računajući na pohlepu pojedinih vijećnika koji pristaju na kompromise kako bi se uhljebili i pozicionirali”, rekao je.

“Tajna uspjeha gradonačelnika je u raspolaganju resursa koje su mu zagrebčani povjerili , a koje on besramno koristi kako bi stvarao svoj politički utjecaj. Sve se svodi na predstavu dijeljenja donacija iz Zagrebačkog proračuna za dobrobit pojedinih lokalnih zajednica čiji će se čelnici ubrzo pridružiti stranki gradonačelnika ili zapošljavanjem njihove bliže rodbine i prijatelja u zagrebačkoj upravi i holdingu”, rekao je Klasić.

“Činjenica je da je gradonačelnik u ovih godinu dana kokošareći među vijećnicima stvori uvjete u kojim skoro pa nema značajniju oporbu , te je veliki broj vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora zbog osobne koristi iznevjerio liste i stranke koje su ih kandidirali i prevarili građane koji su za njih glasali”, rekao je podpredsjednik zagrebačkog HSLS-a.

Klasić smatra kako takvim ponašanjem Bandić demotivira građane te umanjuje vjeru u politički sustav

“I u tom trebamo tražiti uzroke iseljavanja iz Hrvatske, ali i uspjeha gradonačelnika u gradu Zagrebu gdje unatoč rezultatu od ostvarenih 23 posto glasova izašlih na izbore Milan Bandić kontrolira većinu mjesne samouprave”, zaključio je Darko Klasić.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram