Mladih hrvatski liberali oštro se protive suspendiranju tri studentice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (EFZG) zbog korištenja svog ustavnog prava na slobodu govora.

Tri studentice Ekonomskog fakulteta suspendirane su s EFZG zbog objave komentara na društvenoj mreži Facebook, koji nisu bili uvredljivog sadržaja nego su samo bili kritika rada fakulteta. Proces izricanja suspenzije je proveden bez njihovog saslušanja te ‘iza leđa’ kao da smo još uvijek u autoritarnom društvu koje se ne može suočiti s istinom nego takve odluke o suspenziji donose kako bi se ukrotilo one koji se usude kritizirati, smatraju Mladi hrvatski liberali Grada Zagreba.

– Sloboda govora je temeljno ljudsko pravo koje nam omogućuje sudjelovanje u društvu i procesima promjene i razvitka. Ona nije tu kako bi raspravljali o lijepom vremenu. Sloboda govora služi kako bi se izgovarale kontroverzne stvari i na taj način propitivalo sve što je iskvareno u društvu. Ona je još i više značajna na fakultetima koji trebaju biti mjesto preispitivanja svih ideja kako bi buduće generacije bile sigurne u som društvenom razvoju. Suzbijanje slobode govora jer metoda kojom su se služili sustavi koji nisu poštivali demokraciju, slobodu pojedinca i europsku civilizacijsku stečevinu – kažu u svom priopćenju.

– Simbolično, ovaj slučaj se događa neposredno u vrijeme obilježavanja 14 godina od smrti velikog hrvatskog borca za slobodu pojedinca, koji je zbog korištenja prava na slobodu govora u svom životu kažnjavan i zatvaran, Vlade Gotovca. Pozivamo EFZG da preispita svoju odluku koja nije u skladu te odmah poništi suspenziju studentica jer ovakav način ušutkavanja onih s kojima se ne slažu ne priliči obrazovnoj ustanovi u zapadno demokratskoj državi kakva Hrvatska želi biti – zaključuju iz MHL-a Grada Zagreba.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram