Zagrepčani, koji su svakodnevno suočeni s problemima povezanima sa saniranjem posljedica potresa kao i pandemijom koronavirusa , ovih dana su i neugodno iznenađeni novim stopostotnim uvećanjem iznosa računa podružnice Zagrebačkog holdinga Gradskih groblja. Naime, Zagreb je sredinom rujna prošle godine drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova s opravdanjem da Gradska groblja posluju u minusu te je sada ta odluka postala vidljiva na računima upućenima Zagrepčanima.

Obrazloženje razloga poskupljenja možda i ne bi bilo neobično da dotična podružnica Zagrebačkog holdinga nije istodobno u okviru svoje reorganizacije uspostavila prošle godine i novu organizacijsku strukturu u obliku 31 novog mjesta rukovoditelja i kordinatora, čime su mimo temeljnog kolektivnog ugovora dodijeljeni novi koeficijenti na temelju kojih se obračunavaju plaće.

Podružnica Gradska groblja zapošljava prema podacima iz 2018.godine 270 djelatnika, a brojem novouspostavljene upravljačke strukture podsjeća više na multinacionalnu kompaniju nego na tvrtku koja se bavi ukopom pokojnika i održavanjem raslinja oko grobova. Navodno je povećan i broj zapošljavanja djelatnika prema stranačkom ključu odnosno potrebama stranačkog regrutiranja vijećnika drugih stranaka u jedinicama mjesne samouprave, a takva se praksa provodila gotovo svakodnevno tijekom prošle godine te prema zadnjim neprovjerenim informacijama Gradska groblja krajem 2019. godine zapošljavaju čak 397 djelatnika.

Zalažući se za transparentne političke procese te odgovornu i racionalnu politiku polaganja računa građanima, gradski zastupnik Darko Klasić ispred HSLS Grada Zagreba zatražio je od Zagrebačkog holdinga kao i podružnice Gradskih groblja da javno objavi i specificira konkretne razloge ovakvog povećanja cijena te da objavi broj i strukturu novozaposlenih djelatnika u Gradskim grobljima.

 Nažalost, dok je Bjelovar svijetli primjer dobre i transparentne prakse upravljanja gradske vlasti u Hrvatskoj, u njezinu glavnom gradu gradska vlast čini sve u granicama zamislivog da svoje građane vara i da im uništi svako preostalo povjerenje u političke institucije.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram