U ponedjeljak 5.rujna 2016. počinje nova školska godina 2016/2017. U 108 osnovnih škola krenuti će 60.100 učenica i učenika. Dok učenici s nestrpljenjem očekuju zvuk prvog školskog zvona i povratak u svoje školske klupe, ravnateljica OŠ Novi Jelkovec  gospođa Renata Flajhar donijela je odluku da 140 učenika IV-tih razreda razredne nastave, nastavu pohađa u Srednjoj školi Novi Jelkovec. Istovremeno, učenici V.-VIII. razreda iz informatike i stranih jezika imat će nastavu u prostorijama Mjesnog odbora Novi Jelkovec.   Robert Maros, roditelj učenika IV. razreda OŠ Novi Jelkovec rekao je da je ravnateljica Flajhar 31. kolovoza 2016. pozvala na sastanak roditelje učenica i učenika IV.-tih razreda i priopćila im da će učenici zbog prekapacitiranosti nastavu pohađati u prostorijama Srednje škole Jelkovec. „Ostali smo šokirani ovom odlukom jer je očigledno da je ravnateljica informaciju o dislociranoj nastavi imala još pri upisnim rokovima u lipnju. Nimalo nam nije svejedno što će naša djeca-desetogodišnjaci nastavu imati u srednjoj školi i to samo u poslijepodnevnim satima u isto vrijeme dok se u toj školi nalaze i učenici srednje škole. Postoji mogućnost da djeca budu izložena i mogućem negativnom utjecaju srednjoškolaca“, rekao je Maras. Također je rekao, da će ravnateljičinu odluku biti jako teško uskladiti s izvanškolskim aktivnostima djece koja se uglavnom odvijaju poslijepodne (glazbena škola, strani jezik, sport i dr.).

Zbog ovoga vrućega problema HSLS Grada Zagreba sazvao je tiskovnu konferenciju te pozvao na odgovore nadležne gradske urede.

Gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić, ujedno predsjednik Odbora za obrazovanje i sport Gradske skupštine istaknu je da prema odredbama Državnog pedagoškog standarda optimalna osnovna škola radi u jednoj smjeni, ima 16 do 20 razrednih odjela sa brojem učenika u svakom od njih od 20 – 28. Ova školska ustanova u novu školsku godinu odlukom ravnateljice ulazi sa upisanih 1001 učenikom raspoređenih u 44 razredna odjela. Stoga je ravnateljici ostalo samo da improvizira na način da 140 učenika razredne nastave uputi da nastavu polazi u Srednjoj školi Jelkovec, dok će učenici V.-VIII. razreda nastavu iz informatike i stranog jezika slušati u prostorima Mjesnog odbora Novi Jelkovec. Ovaj potez ravnateljice predstavlja veliki defekt zagrebačkog odgojno-obrazovnog sustava i inzistirati ćemo na odgovornosti. Nedopustivo je da se roditeljima odluka priopći četiri dana prije početka nove školske godine, na taj način ravnateljica je pokazala da ne razumije školu 21. stoljeće koja se temelji na partnerstvu svih dionika škole. Ovako krucijalnu odluku, smjela je donijeti samo u suglasju sa roditeljima. Zagrebački HSLS će od gradonačelnika tražiti odgovor tko je odgovoran za ovaj propust, postoji li odobrenje Ministarstva obrazovanja za rad ove škole u promijenjenim uvjetima, zašto se prethodnih godina nije krenulo u dogradnju škole kada se uočio očigledan problem nedostatka prostora u odnosu na broj djece koji imaju prebivalište na području upisnog područja, i na kraju zatražiti ćemo očitovanje Pravobraniteljice za djecu jesu li u ovom slučaju ugrožena prava djece, zaključio je Ostojić.

Na kraju, Ostojić je rekao da se zagrebački HSLS zalaže da sve škole imaju nastavu u jednoj smjeni po modelu „sve u školi“ (nastava, prehrana, boravak, izvannastavne aktivnosti).

Konferenciji se pridružio i Dario Hrebak, kandidat HSLS-a za Hrvatski sabor na listi HDZ-HSLS u II. izbornoj jedinici koji je istaknuo da je očito da neizgledni premjer vodi kampanju novcem  Grada Zagreba a da se  isto vrijeme  ne riješavaju problemi građana  Grada Zagreba.  Hrebak je zato pozvao gradonačelnika da počne ponovo raditi posao za šta su ga izabrali Zagrepčani i da se posveti zajedno s pročelnicima problemima  Grada Zagreba kako se nebi događalo da djeca  četri  dana prije početka nastave neznaju gdje i kako će se nastava odvijati.

IMG_2007 (2) IMG_2009 (3)

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram