Na aktivnosti prosjačenja u javnoj garaži Tuškanac više puta sam radnicima Zagrebparkinga skrenuo pozornost, ali bez uspjeha.

Testiranje 60 garaža iz 15 gradova u 11 zemalja, od travnja do lipnja 2013. proveli su stručnjaci specijaliziranog ureda za planiranje i kontrolu javnih garaža Gesellschaft für Innovative Verkehrs Technologien iz Berlina na temelju unaprijed definirane metodologije. U testiranju su sudjelovali Amsterdam, Barcelona, Beč, Berlin, Bruxelles, Frankfurt, Kopenhagen, Luxembourg, Madrid, München, Oslo, Pariz, Zürich, Ženeva i Zagreb. Ukupno je testirano 130 parametara u kategorijama sigurnosti, pristupačnosti, prikladnosti za korisnike i cijena.

Među 60 garaža bile su i dvije javne garaže Zagrebparkinga: Tuškanac i Langov trg. Garaže su ocijenjene ukupnom opisnom ocjenom ‘prihvatljivo’, odnosno  trojkom.

Od sedam javnih garaža Zagrebparkinga korisnik sam najčešće dviju garaža i to: Tuškanac i Kvaternikov trg. Prema osobnom osjećaju sigurnosti ja im dajem čistu jedinicu. Uopće nisam ostao začuđen kada sam u medijima pročitao da je 5. siječnja 2015. godine oko 01.30 sati u toaletu javne garaže Kvaternikov trg pronađeno mrtvo tijelo nepoznatog 50-godišnjeg muškarca. Policija je izdala priopćenje, da na tijelu nisu vidljive ozljede koje bi upućivale na smrt kao posljedicu kaznenog djela.

Posljednjih nekoliko mjeseci korištenja garaže Kvaternikov trg, svaki korisnik mogao se uvjeriti da je garaža postala okupljalište osoba sklonih konzumiranju alkohola. Na najnižim razinama garaže odrasli muškarci, u pijanom stanju, doslovno su ležali uz zid. Uz mračnost garaže dojam nije nimalo ugodan poglavito za žene korisnice garaže. Uz naplatni parking aparat na platou uz slastičarnu Vincek, neki od njih će  vas zaskočiti  i žicati novac.

Garaža Tuškanac odavno ima nove redovne ‘djelatnice’. Možda su neki od vas koji koriste navedenu garažu, primijetili dvije mlade žene koje naizmjenično, stoje uz parking aparat. Oko svog vrata imaju obješen karton na kojem piše: ‘Zahvaljujući vašem prilogu mogu se školovati.’ i ‘Zahvaljujući vašem prilogu preživljavam.’. Pri tome naglašavam da te dvije mlade osobe u dobi do 25 godina imaju obje noge i ruke i po ničemu ne izgledaju kao osobe koje nisu u stanju zaraditi kunu za svoje školovanje i život. Stojeći tako uz aparat za naplatu parkinga, kod korisnika garaže izazivaju empatiju pri čemu korisnici uopće ne razmišljaju je li tim ženama pomoć potrebna već im automatizmom sav uzvraćeni novac iz aparata, stavljaju u njihovu prosjačku kutiju postavljenu metar od aparata. Bio sam svjedok trenutaka u kojem se kutija napunila novcem, pa ga je prosjakinja uzela iz kutije i stavila u džep.

Kutija je ponovno bila prazna s tek nekoliko kovanica u njoj.

Siromaštvo nije zločin. Zagrepčani su dosad bezbroj puta potvrdili da su spremni pružiti ruku pomoći i suosjećanje. Grad Zagreb je socijalno osjetljiv grad. Visoku razinu odgovornosti Gradska uprava pokazuje i prema beskućnicima.

No, smišljeno prosjačenje na javnom mjestu poput garaže Tuškanac oštro osuđujem. Na aktivnosti prosjačenja u javnoj garaži Tuškanac više puta sam radnicima Zagrebparkinga skrenuo pozornost, ali bez uspjeha. Opetovani povratak i rad prosjakinja uz automat za naplatu mi otvara sumnju postojanja prešutnog dogovora.

Neželjene aktivnosti u javnim garažama, poput kaznenih djela, prekršaja i antisocijalnog ponašanja, znak su zapuštenosti javnih garaža, a ona ukazuje na  manjak kontrole i brige te na veću toleranciju prema neredu.

Kao osobnu preporuku u podizanju razine sigurnosti u garažama predložio bih:

•nedopuštanje prosjačenja i okupljanja osoba antisocijalnog ponašanja,

•revizija procjene ugroženosti svih garaža,

•evaluacija postojećih mjera zaštite,

•usmjerenost video nadzora na osjetljiva područja (automat za naplatu, ulaz u toalete, ulaz/izlaz na stepeništa, liftovi i sl.),

•postojanje SOS telefona na svim razinama,

•postojanje tzv.panik tipki na svim razinama,

•postojanje permanentno dobrog osvjetljenja,

•instaliranje tzv. patrol managera kojim se radnici Zagrebparkinga stavljaju u funkciju obilaska osjetljivih područja u garaži,

•uvođenje zaštitara u visokorizičim garažama,

•postavljanje defibrilatora (automatskog uređaja za reanimaciju srca ) u svim gražama i osposobljenost radnika Zagrebparkinga za primjenu.

Funkcioniranje javne garaže treba biti tako osmišljeno da se korisnici u njima osjećaju sigurno i da ih žele koristiti. Stoga osnaživanje vlasničke brige i ‘osjećaja vlasništva’ te smanjivanje činjenja neželjenih aktivnosti kroz obeshrabrivanje nezakonitih korisnika,  kao i potreba poboljšanja osjećaja sigurnosti građana u garažama treba biti na visokom mjestu prioriteta Uprave Zagrebparkinga.

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram