U ponedjeljak 5.rujna 2016. počinje nova školska godina 2016/2017. U 108 osnovne škole krenuti će 60.100 učenika, među kojima i 8.395 prvašića. Oni će se naći u prometnoj Areni zajedno sa 401.070 automobila, 41.357 teretnih vozila, 13.254 mopeda, 11.503 motocikla  i 1.044 autobusa, kojima će upravljati gotovo 600.000 vozača. Svakodnevni jutarnji promet porasti će do 20 posto.

Sva relevantna istraživanja o prometnoj sigurnosti kod nas i u svijetu potvrđuju da je roditeljima sigurnost njihove djece u prometu visoko na listi prioriteta.

Nažalost sigurnost djece u prometu u Gradu Zagrebu je daleko od idealne i na njenom poboljšanju treba ozbiljno raditi.

Zagrebački HSLS od gradonačelnika Milana Bandića i po ovom pitanju inertne gradske uprave traži ono što predlažemo posljednjih sedam godina:

Na mreži prometnica kojima se djeca svakodnevno kreću na putu do škole, konačno pokrenite projekt  Sigurnih pravaca kretanja djece do škola. Sigurni pravci kretanja u svijetu se razvijaju kao međunarodni pokret koji teži kreiranju sigurnih i održivih vidova kretanja za djecu. Žalosno je i nedopustivo da Grad Zagreb nema niti jedan projektiran i obilježen siguran pravac kretanja djece do škola.

Pokrenite pilot-projekt ZAGREBAČKOG PEDIBUSA. Pješački školski autobus ima za cilj da kod djece koja idu u niže razrede osnovne škole promiče ekološki prihvatljiva ponašanja, zdrav način života i jača samopoštovanje učenika. Zapravo radi se o poticanju šetnje na putu od kuće do škole, a sve uz pratnju volontera, nekog od roditelja i/ili djedova i baka, uz osiguranu stručnu pomoć grada.

Kreirajte i na web stranici grada postavite ZONA 500 – Digitalna karta prometne sigurnosti oko svih osnovnih škola u Zagrebu. Jednim klikom na Internetu roditelji će moći vidjeti postojeću prometnu infrastrukturu oko škola. Također moći će dati prijedloge mjera za poboljšanje postojeće infrastrukture. U zoni 500 metara od školskih vrata roditelji bi mogli vidjeti i sve prometne prekršaje koji su se dogodili.

Izgradite sigurna tramvajska i autobusna stajališta.

Na kraju, poštovani sugrađani pozivamo vas da pojačamo osjećaj osobne odgovornosti i naše sudjelovanje u prometu prilagodimo novonastalom stanju. Pomognimo učenicima,budimo tolerantni, ispravljajmo njihove greške i ne dopustimo  da itko strada u našem gradu. Učinimo sve da spriječimo ono što ionako ne želimo.

Puni vjere u odgovornost svih nas, svim učenicima želimo sretan početak dolazeće školske 2016./2017. godine.  Djelujmo preventivno i čuvajmo dječje živote!

IMG_1956 (2) IMG_1962 (2) IMG_2002 (2) IMG_2003 (2)

Please follow and like us:
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram